Lijsttrekkersdebat in de Tuyter

Zaterdagavond 10 maart vond er een lijsttrekkersdebat plaats in de Tuyter, aan dit debat deden alle politieke partijen mee. Er werd gedabatteerd over bereikbaarheid, evenementen & jongeren, wonen en de zondagsrust. 

Voorafgaand aan het debat kregen de lijsttrekkers elk één minuut de tijd om, vanaf een zeepkist, aan te geven waarom inwoners juist op hún partij zouden moeten stemmen. Daarna begon het debat. De opzet van de avond was eenvoudig: vier stellingen, waarop steeds twee of drie lijsttrekkers mochten reageren.

Als eerste mochten Wouter van Blanken (GroenLinks), Anthon Timm (VVD) en Arjan Neeleman (D66) hun standpunt over de vraag of er een brug of tunnel naar Ridderkerk moet komen duidelijk maken. Dit om de bereikbaarheid van Krimpen te vergroten. Met uitzondering van een fietsbrug ziet Van Blanken niets in een extra oeververbinding. “Meer asfalt zorgt voor nog meer auto’s. Ik steek het geld liever in beter openbaar vervoer.” Ook VVD’er Anthon Timm twijfelt of bouw van een miljoenen kostende brug nog wel zo slim is. “Het duurt jaren voor die brug er ligt en we hebben nú een probleem.”

“Maar u bent toch van de asfaltpartij?”, counterde de prima leidende debatleider Rogier Elshout daarop. Timm reageerde dat de VVD aanleg van een tweede oeververbinding niet loslaat, “maar op dit moment is het gewoon niet reëel om het erover te hebben.” Neeleman wil het probleem echt goed in kaart brengen. “We hebben nogal de neiging om het maar meteen over maatregelen te hebben.”

Saai
De Lijsttrekkers Kirsten Jaarsma (Stem van Krimpen) en Marco Oosterwijk (SGP) gingen vervolgens verbaal de strijd met elkaar aan rond de stelling dat het voor jongeren saai is in Krimpen aan den IJssel. Jaarsma juicht het toe als er meer evenementen voor jongeren worden georganiseerd. Bijvoorbeeld in De Tuyter. “We hebben dit gebouw net voor 3 miljoen euro gerenoveerd en daar mag ook onze jeugd van profiteren. Een avondje met een 538-dj die voor 150 jongeren muziek draait moet kunnen.” Oosterwijk vindt een verruiming van het evenementenbeleid niet nodig. “Je mag hier, eventueel met hulp van het jeugd- en jongerenwerk, allerlei activiteiten organiseren waar je zelfs subsidie voor kunt aanvragen.”

Woningen
Dat er extra woningen gebouwd moeten worden in Krimpen aan den IJssel staat voor Coen Derickx (PvdA) en Arnold de Leeuw (CDA) als een paal boven water. Derickx wil bouwen ‘met een doel’. “Het moet voor iedereen in elke levensfase mogelijk zijn om hier te wonen.” Ook Van Leeuwen wil ‘divers’ bouwen. Alleen maar sociale huurwoningen bouwen heeft in zijn ogen geen zin. “Mensen met een modaal inkomen verdienen namelijk te veel om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning.”

Uit het publiek werd opgemerkt: “dat je niet iedereen onder een brug kan laten slapen, hier is er maar een van in Krimpen…

Keuzevrijheid
De zondagsrust blijft een onderwerp, waar veel discussie over bestaat in Krimpen. Dit bleek tijdens een levendig debat tussen Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) en Jeannette Bregman (ChristenUnie). Van der Elst wil keuzevrijheid voor ondernemers. “de zondagsrust is voor iedereen anders.” Hij wees erop dat steeds meer consumenten online shoppen en op zondag hun bestelling laten bezorgen. “maar je winkel openen mag niet in Krimpen. Dat is raar.”

Bregman denkt dat een verruiming van de zondagsopenstelling ten koste gaat van kleine ondernemers. Het is vooral een wens van de grote winkeliers. Kleine ondernemers kost het vooral geld.” Zij koestert de zondagsrust. “Een vrije zondag is van waarde voor de samenleving. Veel ondernemers snakken naar deze vrije dag. Je hebt tijd voor elkaar.”

, , ,